top of page
Writer's pictureRisvan Vlad Rusu

COACHING VERSUS TERAPIE

Updated: Nov 25, 2018

Afla care este diferenta... care face diferenta!



Una dintre confuziile cele mai des intalnite despre coaching este ca acesta ar fi o forma de psihoterapie practicata de persoane neantrenate in acest sens. In realitate insa, coaching-ul este un sistem de sine statator si independent de meseria de psiholog si care, desi se preocupa de oameni, NU ESTE O FORMA DE PSIHOTERAPIE. Coaching-ul este la fel ca si un diamant multifatetat; unele dintre aceste fatete sunt comune sau similare cu cele ale terapiilor mentale, insa majoritatea lor sunt unice, specifice si atat de bine fundamentate teoretic, practic si experiential, incat coaching-ul s-a fundamentat ca o meserie specifica in majoritatea tarilor lumii. Mai mult decat atat, coaching-ul a reusit sa atinga interesul unei mase foarte mari de oameni pentru ca, spre deosebire de psihoterapie, ofera o abordare de reciprocitate, de mutualitate, de proactivitate si de solutionare a problemelor prin implicarea activa, atat a coach-ului, cat si a clientului.

CATEVA DINTRE DIFERENTELE PRINCIPALE DINTRE COACHING SI PSIHOTERAPIE:

- Procesul psihoterapeutic se bazeaza pe un DIAGNOSTIC initial, pe cand in coaching nu exista diagnostice, ci doar identificarea si delimitarea clara a scopurilor personale si lucrul in directia indeplinirii acestora.

- Psihoterapia poate ajuta in tratamentul unor tulburari mentale si patologii psihiatrice, pe cand coaching-ul lucreaza cu persoane care nu se incadreaza in extreme patologice, avand ca prioritate echilibrul, manifestarea potentialului maxim personal si gasirea de solutii la dilemele personale firesti sau particulare.

- Psihoterapia tinde sa se focalizeze pe rezolvarea chestiunilor din trecut, pe traumele anterioare ale persoanei, pe cand coaching-ul se preocupa cu manifestarea incepand de "aici si acum" a unui viitor fericit si plin de impliniri. Un coach eficient si performant cunoaste metodologiile necesare pentru a directiona persoana catre scopuri si catre pasii necesari pentru indeplinirea lor.

- Unele forme de psihoterapie au o abordare pasiva, axata pe emotii si pe trairi, pe cand coaching-ul implica o atitudine activa, dinamica, motivanta si focalizata pe actiune directa in scopul imbunatatirii vietii.

- Psihoterapia tinde sa raspunda initial la intrebarea "DE CE?", pe cand coaching-ul raspunde intai la intrebarea "CUM?"

- In psihoterapie, evaluarea rezultatelor este in special subiectiva, in functie de emotiile pacientului, pe cand in coaching, evaluarea efectelor este atat subiectiva, cat si obiectiva, in special in cazul coaching-ului pentru afaceri.

- In psihoterapie vorbim despre pacienti si tratament, iar in coaching ne referim la clienti si strategii.

Desi exista diferente clare intre psihoterapie si coaching, este bine sa constientizam ca ambele, la fel ca orice fel de stiinte cognitive, au si similitudini. Atat psihoterapia cat si coaching-ul lucreaza cu oameni, se bazeaza pe comunicare, au ca scop comun binele persoanei cu care se lucreaza, se bazeaza pe relatii de colaborare si de incredere reciproca, in ambele abordari pot aparea rezistente sau episoade de stagnare si in ambele abordari exista sedinte sau intalniri care se extind pe o anumita perioada de timp si au o anumita frecventa.

Care este insa diferenta fundamentala care "face diferenta"intre cele doua? Daca o persoana este focalizata pe trecut, inundata de fantomele traumelor istoriei sale personale sau sufera de vreo tulburare sau de o anumita patologie diagnosticata clinic, pe langa un coach, este nevoie si de ajutorul unui psihoterapeut specializat, insa daca persoana este impulsionata spre viitor si isi doreste succes, prosperitate, inspiratie si motivare si este interesata sa invete strategii prin care sa isi faca viata mai buna, atunci serviciile unui coach sunt ceea ce are nevoie.

651 views0 comments

Recent Posts

See All

STIATI CA...

Comments


bottom of page