Zen style life
Sunt atat de multe lucruri pe care le putem face in viata… Sunt atat de multe subiecte si teme pe care putem sa le invatam si sa le abordam… Sunt atat de multe aspecte ale familiei, vietii de cuplu, serviciului de care trebuie sa ne ocupam… Perceptia timpului este perturbata si timpul pare ca se contracta… Mediul economic, politic, social par ca nu mai sunt propice relaxarii si meditatiei… Toate aceste aspecte (si altele) fac ca multa lume sa cada usor prada dezechilibrului in unul sau mai multe capitole ale vietii, de la cel material si pana la cel spiritual. Ceea ce totusi este important esta ca, in ciuda avalansei de informatii, in ciuda agitatiei social-politice-economice, in ciuda suisurilor si coborasurilor din vietile personale, sa ne mentinem mereu in ECHILIBRU. Adica (vorba romanului) “nici prea - prea, nici foarte - foarte” :)
Sigur ca unele persoane m-ar putea contrazice si este dreptul lor, dar ganditi-va logic pana la urma… Una din legile hermetice universale este LEGEA RITMULUI. Printre altele, aceasta afirma ca exista un timp optim pentru toate cele ce sunt si se intampla si ca viata (sau tot ce evolueaza) are suisuri si coborasuri, iar semnul adevaratei evolutii spirituale este ca “josul” de maine sa fie mai sus ca “josul” de ieri si tot asa, pe un vector ascendent pana sus de tot…caci finalmente Universul (cu toate cele din el) se va echilibra. De multe ori insa, noi cautam sa acumulam enorm de mult, ne amplificam pofta de a face tot mai mult, de a gandi tot mai mult, de a manifesta anti-virtuti tot mai mult… Daca ar fi sa luam in seama faptul ca Universul este un sistem autoreglabil (conform Legii Ritmului), ar trebui sa fim constienti de faptul ca daca avem perioade sau aspecte (domenii) in care incercam sa facem mult prea mult, vor urma perioade in care nu ne va arde sa facem mai nimic. Ganditi-va la un student care invata pentru examene. Dupa ce petrece nopti intregi nedormite ca sa acumuleze informatie, va avea nevoie de zile de odihna sau de o vacanta ca sa se refaca. Acesta este mecanismul automat al Universului de a se echilibra pe sine prin toate fatetele sale, inclusiv prin noi.
Sa ne gandim:
- daca mancam prea mult ne ingrasam, daca mancam prea putin slabim, daca mancam echilibrat ne mentinem greutatea corpului
- daca vorbim prea mult putem parea guralivi, daca vorbim pera putin putem parea introvertiti si timizi, iar daca vorbim echilibrat dam impresia unor buni comunicatori
- daca stam prea mult in fata computerului putem sa ne stricam ochii, daca nu petrecem timp in fata lui putem sa avem mai multe mailuri de verificat ulterior, iar daca il folosim echilibrat putem sa profitam de informatiile internetului, sa ne manageriem mailurile, contactele, etc.
- daca laudam pe cineva prea mult, risca sa “si-o ia in cap” si sa ii creasca orgoliul, daca lipsesc din vorbele noastre laudele, risca sa se simta subapreciat, dar daca stim sa echilibram lucrurile si sa evaluam corect in functie de realitate, imaginea obtinuta si transmisa va fi una neperturbata si nedistorsionata, iar aprecierea persoanei va fi una corecta
- daca punem prea multa presiune asupra partenerului de viata putem parea sufocanti, daca nu ne implicam deloc putem parea distanti, daca suntem echilibrati ne putem manifesta iubirea, dar si detasarea, implicarea, dar si realismul…
Exemplele pot continua la infinit, insa esenta este ca ECHILIBRUL ESTE MAI BUN DECAT EXTREMELE si ca in orice capitol al vietii este bine ca in mod constient sa cautam sa ne echilibram. De la alimentatie, somn, ore de citit, viata sociala, relatii, sex, orice. Avantajul? Treceri mai line in viitor prin suisurile si coborasurile vietii. Pana la urma, cu cat cream un urcus fortat si extremist mai mare, cu atat coborasul va fi mai abrupt. Este ca la sala de fitness: daca faci prea multe abdomene una dupa cealalta, eficienta este mult mai scazuta decat daca faci seturi de mai putine, individual divizate.
Asadar, cautati echilibrul in tot ceea ce faceti. Veti avea numai de castigat!
留言